Het belangrijkste doel van B2B content is om andere bedrijven te informeren en te overtuigen om samen te werken of gebruik te maken van de producten of diensten die worden aangeboden. En dit gaat verder dan alleen het promoten van een product; het gaat om het opbouwen van vertrouwen, het bieden van waardevolle kennis en het aantonen van expertise binnen een bepaalde branche.
Het mooie is: je kunt al die blogposts, whitepapers, casestudy’s, video’s en meer die je al hebt gemaakt op heel veel verschillende manieren hergebruiken. In dit artikel leg ik je uit wat dit oplevert en hoe je dit doet zelf kunt doen.
Wat is content repurposing?
Content repurposing (ook wel hergebruik van content genoemd) verwijst naar het proces van het aanpassen van bestaande content en het hergebruiken ervan in verschillende formaten of kanalen.
In plaats van helemaal opnieuw te beginnen bij het creëren van nieuwe content, wordt bij content repurposing gebruik gemaakt van reeds bestaande content van hoge kwaliteit en wordt deze aangepast om nieuwe doelen en doelgroepen te bereiken.
Dit proces helpt bedrijven om hun marketinginspanningen efficiënter te maken door optimaal gebruik te maken van bestaande middelen. Het kan de verspreiding van berichten vergroten, de zichtbaarheid verhogen en een breder publiek aanspreken zonder veel extra tijd en moeite te investeren.
Voordelen van B2B content repurposing
Er zijn verschillende voordelen van het hergebruiken van B2B content:
Bespaar tijd en kosten
Door bestaande content te hergebruiken, bespaar je tijd die je anders zou besteden aan het maken van nieuwe content. Dit verlaagt ook de kosten die gepaard gaan met het produceren van geheel nieuwe content.
Verbeterde SEO: betere positie in Google
Door content te hergebruiken kun je bestaande content optimaliseren voor zoekmachines. Door waardevolle informatie in verschillende formaten aan te bieden, vergroot je de kans dat potentiële klanten je bedrijf vinden via zoekopdrachten.
Verhoogd bereik binnen je doelgroep
Door content aan te passen aan verschillende kanalen en formaten, kun je een groter publiek bereiken. Niet iedereen consumeert informatie op dezelfde manier, dus door meerdere opties aan te bieden, vergroot je de kans dat je boodschap wordt gehoord.
Betere betrokkenheid
Met hergebruikte content kun je feedback en analyses uit eerdere publicaties gebruiken voor nieuwe content. Hierdoor kun je de content verbeteren en een betere betrokkenheid creëren bij je doelgroep.
Hoe kun je B2B content repurposing inzetten?
Er zijn verschillende manieren waarop je B2B-content kunt hergebruiken:
1. Maak van video’s content voor je blog, sociale media, nieuwsbrief en YouTube
Als je een video opneemt van 1 uur in de vorm van een interview, kun je deze content gebruiken voor heel veel verschillende kanalen. Je kunt er meerdere blogartikelen, nieuwsbrieven, YouTube video’s en shorts maar ook LinkedIn content mee maken. Dit proces gebruik ik ook op deze manier voor al onze B2B klanten bij authority marketing met subject matter experts. Hieronder zie je de schematische weergave van mijn repurposing proces:
2. Maak video’s van bestaande blogposts
Neem bestaande, goed presterende blogartikelen en maak er video’s van. Dit kan helpen om je boodschap op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren en kan een groter publiek bereiken dat liever video bekijkt dan tekst leest.
3. Maak een ebook of whitepaper van je blogartikelen
Als je over een thema verschillende artikelen hebt geschreven, kun je deze blogartikelen bundelen in een ebook of whitepaper. Dit ebook voeg je toe aan je resources library om zo op een andere manier je expertise te tonen over het onderwerp.
4. Verander een whitepaper in een presentatie of infographic
Gebruik de inhoud van whitepapers om informatieve presentaties of infographics te maken die je deelt tijdens webinars, conferenties of andere online platforms. Dit helpt kennis te verspreiden en de zichtbaarheid van je merk te vergroten.
5. Maak een podcast van een blogartikel, webinar of video
Je kunt de inhoud van een goed gelezen blogpost voorlezen (of bespreken met een collega) om er zo een podcast van te maken. Daarnaast kan je ook de audio van een webinar of video gebruiken om hier een podcast van te maken die je distribueert via Spotify, Soundcloud, Google, Stitcher of Apple iTunes. En zo bereik je weer een ander publiek want sommige mensen vinden het fijner om te luisteren dan te lezen.
6. Content uit social media recyclen
Maak gebruik van succesvolle social media posts door ze opnieuw te delen of ze aan te passen voor nieuwe betaalde campagnes. Dit helpt de betrokkenheid op sociale media te vergroten en kan nieuwe volgers aantrekken.
Nog een tip: op basis van inzichten die je krijgt uit de analyse van alles wat je al hebt gemaakt, kun je met deze gegevens de juiste keuze maken over wat je zou willen recyclen.
Lees ook: alles over podcast repurposing met een B2B podcast bureau – stap voor stap je podcast hergebruiken.
Tools voor content repurposing
Inmiddels zijn er heel veel verschillende tools die je kunt inzetten voor content repurposing. Kies een tool voor jouw nieuwe vorm van repurposing uit dit lijstje:
- Voor video’s om te zetten naar tekst: Whisper – ideaal voor blogposts.
- Voor tekst om te zetten naar korte social clips: Perplexity.ai
- Voor korte videoclips: Opus, Descript, FlexClip
- Voor presentaties of andere afbeeldingen: Canva
Tot slot
Het is belangrijk om te onthouden dat wanneer je content hergebruikt, je de content moet aanpassen aan het specifieke publiek en het kanaal waarop het wordt gedeeld. Pas de boodschap aan zodat deze relevant is voor de nieuwe context en zorg ervoor dat je content nog steeds waardevol en informatief is.
Door B2B content opnieuw te gebruiken, kun je je marketinginspanningen optimaliseren en meer resultaten behalen met minder moeite. Je kunt efficiënter te werk gaan terwijl je een groter publiek bereikt.