SaaS bedrijven lossen problemen van gebruikers op met software die je niet installeert op je computer, maar die draait in de cloud. Klanten schaffen de software dan ook niet aan. In plaats daarvan betalen ze via een abonnement. De verwachting is dat de SaaS markt de komende jaren alleen maar groter zal worden. Maar wat zijn momenteel nou de grootste Saas bedrijven? In dit artikel zet ik de 10 beste en meest succesvolle SaaS voorbeelden van dit moment voor je op een rij.
De functionaliteiten van SaaS bedrijven
Voordat we in de lijst met SaaS voorbeelden duiken, nog even in het kort: wat zijn de functionaliteiten die SaaS bedrijven onderscheiden van andere bedrijven? Ieder SaaS bedrijf doet de dingen natuurlijk nét even anders, maar om een SaaS bedrijf te zijn moet een organisatie op z’n minst aan onderstaande voorwaarden voldoen:
- De applicatie wordt gehost in de cloud.
- SaaS-software is makkelijk uit te breiden via integraties met andere programma’s of door middel van API’s (application programming interfaces) en SDK’s (software development kits).
- SaaS-software is flexibel en makkelijk schaalbaar.
- Het is duidelijk welke features de klant krijgt tegen welke prijs.
- Het implementeren en onderhouden van de software levert geen gedoe op voor de gebruiker.
De volgende SaaS voorbeelden hebben dit zo goed geregeld, dat ze doorgedrongen zijn tot de top 10 beste SaaS bedrijven.
1. Adobe
Adobe is zonder enige twijfel marktleider op het gebied van tools voor design, marketing en het ontwerpen van customer experience. Adobe was niet altijd een SaaS bedrijf. In eerste instantie kocht je voor het gebruik van Adobe een licentie. In 2012 begonnen ze met opstappen op SaaS. In dat jaar bouwden ze hun Creative Suite om naar een in de cloud werkende service onder de naam Abobe Creative Cloud, met alle tools die een designer zich maar kan wensen. Vanaf dit punt heeft Abobe zijn SaaS-services alleen maar uitgebreid. Inmiddels komt verreweg het grootste deel van hun jaarlijks inkomen uit SaaS.
2. Atlassian
Atlassian biedt samenwerkingstools voor teams die remote werken. Ze bieden oplossingen voor alle problemen waar je in die situatie als bedrijf tegenaan loopt: projectmanagement, digitale beveiliging, samenwerking, communicatie, IT services en productontwikkeling. De services van Atlassian hebben integraties met verschillende producten van andere partijen. Deze kun je makkelijk vinden op de Atlassian marktplaats. Kortom: Atlassian ontzorgt bedrijven volledig als het gaat om tools die de productiviteit bevorderen. Producten van Atlassian die je waarschijnlijk wel kent zijn onder andere Jira, Trello en Confluence.
3. Freshworks
Freshworks werd in 2010 opgericht onder de naam Freshdesk en is de afgelopen jaren ontzettend hard gegroeid. Freshworks biedt kleine en middelgrote bedrijven alles wat ze nodig hebben voor klantcontact en employee engagement. Denk aan HR software en IT service management, maar ook aan Customer Relation Management en chatbots. Op de marktplaats van Freshworks vinden gebruikers met welke externe partijen ze hun software kunnen integreren. Je kunt alle producten van Freshworks afzonderlijk van elkaar afnemen en er is een verschillend tarief voor kleine, middelgrote en grote bedrijven.
4. Google
Wat moeten we nog zeggen over Google? Google is werkelijk overal. Waar ter wereld je ook komt, iedereen kent Google. Hoewel Google niet Saas-only is, zijn de SaaS-producten van Google over de afgelopen jaren enorm gegroeid. Zo heeft Google zijn oudere G-suite recent omgebouwd tot Google Workspace. In tegenstelling tot zijn voorganger heeft Workspace de echte SaaS-feel, met een verzameling tools die in het gebruik makkelijk met elkaar te integreren zijn. Als het om SaaS gaat, staat Google vooral bekend om productiviteitstools. En natuurlijk: het marketing en add-platform. De prijsrange van Google is groot: van gratis tot high end premium.
5. Microsoft
Wie kent ze niet: Microsoft SharePoint en Microsoft Teams. Dit zijn twee van de producten die Microsoft oorspronkelijk gebouwd heeft om te draaien in de cloud. Maar misschien is Microsoft nog steeds wel in de eerste plaats bekend als het bedrijf achter Windows en Office. Je weet wel: dat pakket met Word, Excel en Powerpoint. Deze klassiekers zijn nou ook verkrijgbaar als SaaS, onder de pakketnaam Microsoft 365. Het bereik van Microsoft is gigantisch. Tel daar nog bij op dat zij al jarenlang werken aan het in huis halen van de beste experts op ieder vakgebied en het is makkelijk voor te stellen dat Microsoft uitstekende SaaS-producten neerzet met een eindeloze lijst aan integraties.
6. Salesforce
Salesforce is een SaaS-only bedrijf dat bovendien maar één platform aanbiedt. Dat maakt Salesforce een uniek SaaS voorbeeld in deze top 10. Het bedrijf biedt een uitgebreide oplossing voor alles wat het sales-team van je bedrijf nodig heeft om voor een optimale klantbeleving te zorgen. Het bedrijf past het platform aan aan de behoefte van kleine en grote bedrijven in verschillende sectoren en hanteert verschillende prijzen voor verschillende gebruikers. Bovendien helpt Salesforce ook bij het neerzetten van een inclusieve, competitieve werkomgeving waar werknemers voldoening halen uit hun werk.
7. SAP
Software-gigant SAP maakt zijn software in lijn met de doelstellingen van het bedrijf. Dit maakt SAP met name geschikt voor grote organisaties. Zo wordt SAP veel gebruikt voor HR en procurement, maar denk ook aan retailers, hotelketens en overheidsorganisaties. SAP werd wereldwijd bekend met zijn ERP-technologie, maar is inmiddels prominent aanwezig in de wereld van SaaS, met een mooie zevende plek in deze lijst om dat te bewijzen! Het bedrijf heeft een sterke focus op hun partnernetwerk. Hierdoor kunnen ze hun klanten naast hun uitstekende software een lange lijst aan integraties en consultancy service bieden.
8. ServiceNow
Wie op zoek is naar de perfecte balans tussen gebruiksgemak en op-maat-gemaakt, komt uit bij ServiceNow. Dit bedrijf biedt online service waarmee je je workflows kunt digitaliseren: precies zoals jij dat wilt én met applicaties voor alle behoeften van jouw bedrijf. En dat alles whitelabel. Je bouwt je eigen oplossing uit voorgebouwde componenten en kunt je User Interface vervolgens laten aansluiten bij de branding van jouw bedrijf. Hiermee is ServiceNow bij uitstek geschikt voor teams van developers, bedrijven die agile werken en medium tot grote bedrijven die te maken hebben met meerlaagse workflows.
9. Zoho
Zoho is van alle markten thuis. Als je de grootste USP van Zoho zou moeten aanwijzen, is dat dan ook de grote mate van flexibiliteit in hoe je hun brede aanbod van business- en productiviteitstools in kunt zetten. Met de services die Zoho biedt, biedt het bedrijf oplossingen voor problemen over de hele linie van de organisatie. CRM, samenwerking, HR, marketing, IT service management: noem het maar op! Met de Zoho Creator heb je de mogelijkheid om oplossingen zelf op maat te maken. Bovendien bieden ze ook een alles-in-één-oplossing, Zoho One. Zoho One brengt meer dan 45 apps samen.
10. Zoom
Zoom zat al in de lift voordat de pandemie uitbrak, maar met het massale thuiswerken van 2020 kregen zij er ineens honderden miljoenen gebruikers bij. Zoom begon als een online tool voor videoconferenties met een maximum van 25 deelnemers. Die service bieden ze nog steeds, maar inmiddels hebben ze een veel breder pakket aan communicatietools. Denk aan chat, virtuele evenementen, telefoneren vanuit de cloud, webinars en nog veel meer. Zoom richt zich op individuele gebruikers, teams, kleine én grote organisaties. Kortom: op iedereen die een gebruiksvriendelijke oplossing nodig heeft om digitaal samen te werken. Zoom onderscheidt zich van concurrenten door hun laagdrempelige toegankelijkheid én schaalbaarheid.