LinkedIn Authority Marketing: lessen uit onderzoek onder 100+ SaaS Founders

linkedin saas marketing research onderzoek

Een founder is tegenwoordig niet alleen de eindverantwoordelijke bij het bedrijf, maar ook vaak het gezicht ervan. Je persoonlijke merk kan het verschil maken tussen opgaan in de massa of opvallen in de markt.

Authority marketing, of ook wel founder-led marketing, draait precies daarom: je expertise en persoonlijkheid inzetten om je bedrijf te laten groeien. Maar wat doen sommige SaaS founders zoveel beter dan anderen om écht zichtbaar te worden en invloed te krijgen?

Onderzoeksaanpak: hoe ik de top SaaS founders analyseerde op LinkedIn

Om te begrijpen wat de top SaaS CEO’s onderscheidt op het gebied van authority marketing, heb ik een uitgebreide analyse uitgevoerd. Hiervoor gebruikte ik mijn eigen software om meer dan 3.000 LinkedIn-posts van de SaaS founders te analyseren. Deze software gebruik ik voor al mijn klanten om hun LinkedIn posts te analyseren en te benchmarken.

In mijn onderzoek heb ik specifieke metrics onder de loep genomen, zoals het aantal posts per maand, type content (video, afbeelding, tekst, carrousel), het soort content (bijv. thought leadership, events, product updates, persoonlijke updates), en de mate van engagement. Deze gegevens van de top 5 SaaS founders heb ik vervolgens vergeleken met 100 “gemiddelde” SaaS founders van bedrijven met een jaarlijkse omzet tussen de €1 en €50 miljoen.

De focus lag op contentfrequentie, type en impact van de posts, om te zien hoe de top 5 founders een duidelijk verschil maken in hun personal branding en bedrijfsgroei.

De top 5 SaaS founders: Authority Marketing in actie

De vijf SaaS founders die ik in dit onderzoek analyseerde, zijn voorbeelden van hoe ze authority marketing effectief inzetten om hun een bedrijf te laten groeien. Hier is een korte beschrijving van elke founder en hoe zij authority marketing inzetten:

  1. Guillaume Moubeche – CEO van lempire

    Guillaume Moubeche’s (55.000 volgers op LinkedIn) lempire, het moederbedrijf van Lemlist, groeide in slechts drie jaar tijd naar een waardering van €150 miljoen, voornamelijk door zijn innovatieve marketingaanpak. Guillaume is een expert in community-building en personal branding op LinkedIn, waarmee hij zijn bedrijf zonder externe investeerders groot heeft gemaakt. Hij gebruikt LinkedIn om inspirerende verhalen te delen over ondernemerschap, teamcultuur en het schalen van SaaS-bedrijven​.
  2. Adam Robinson – CEO van RB2B

    Adam Robinson (88.000 volgers op LinkedIn) staat bekend om zijn innovatieve marketingaanpak en het vermogen om snel te groeien met beperkte middelen. Als CEO van RB2B en Rententiom.com heeft hij succesvol een founder-led marketingstrategie ingezet, waarbij hij regelmatig content publiceert over de uitdagingen van het runnen van een bootstrapped SaaS-bedrijf, inclusief eerlijke inzichten over wat wel en niet werkt​. In 2024 heeft Retention.com een jaarlijkse terugkerende omzet (ARR) van $22 miljoen bereikt, met een snelle groei van $2 miljoen in 2020 naar $12 miljoen aan het einde van 2023. RB2B heeft ook aanzienlijke groei doorgemaakt, met een ARR die binnen korte tijd $2 miljoen bereikte, nadat het de $1 miljoen-grens had overschreden.
  3. Peep Laja – CEO van Wynter

    Peep Laja (66.000 volgers op LinkedIn) is een serial entrepreneur en oprichter van Wynter, een platform dat bedrijven helpt om de juiste messaging te testen op hun ideale klanten. Peep is actief op LinkedIn, waar hij thought leadership deelt over positionering en marktstrategieën. Zijn content is vaak gericht op het uitdagen van conventionele wijsheden, waardoor hij zijn reputatie heeft opgebouwd als een scherpe denker binnen B2B-marketing.
  4. Alina Vandenberghe – Co-CEO van Chili Piper

    Alina (21.000 volgers op LinkedIn) is co-CEO van Chili Piper en zet sterk in op het delen van haar visie op de toekomst van werk en het verbeteren van klantrelaties. Ze staat bekend om haar duidelijke thought leadership over productiviteitstools en teammanagement. Haar berichten zijn vaak inspirerend en gericht op het oplossen van echte problemen in de wereld van sales en marketing​.
  5. Rand Fishkin – CEO van SparkToro

    Rand Fishkin (159.000 volgers op LinkedIn), oprichter van zowel Moz als SparkToro, is een van de meest herkenbare gezichten in de marketingwereld. Hij gebruikt zijn platform om kennis te delen over zoekmachinemarketing, data-analyse en het opbouwen van een sterk merk zonder afhankelijk te zijn van traditionele reclame. Zijn directe en vaak kritische stijl trekt veel aandacht​.

Deze vijf founders zijn een mooi voorbeeld van hoe persoonlijke branding en thought leadership niet alleen hun persoonlijke invloed vergroten, maar ook aanzienlijke impact hebben op de groei van hun bedrijven.

Vergelijking top 5 met 100 “gemiddelde” SaaS founders

De analyse van de 100 gemiddelde SaaS founders (die een jaarlijkse omzet tussen de €1 en €50 miljoen hebben) onthulde enkele opmerkelijke verschillen in strategie en uitvoering ten opzichte van de top 5. Waar de succesvolle founders zich richten op authority marketing, blijkt uit het onderzoek dat de gemiddelde SaaS CEO’s deze aanpak vaak negeren.

1. Gemiddeld aantal berichten per maand: 15 versus 2

Gemiddeld delen founders slechts twee LinkedIn posts per maand, terwijl de top 5 SaaS founders dit aantal op vijftien zetten. Dit verschil van maar liefst 13 berichten per maand onderstreept het gebrek aan zichtbaarheid en betrokkenheid bij de gemiddelde founders. Bovendien blijkt dat gemiddeld slechts 8,1% van hun content gericht is op thought leadership, in tegenstelling tot 42,4% bij de top founders​.

linkedin posts top 5 saas founders vs rest grafiek

 

2. Videocontent: 24% versus 14%

Een ander opvallend verschil is het gebruik van videocontent: gemiddeld 14% van hun berichten zijn video’s, vergeleken met bijna 25% bij de top founders. Dit gebrek aan diversiteit in content formaten beperkt hun mogelijkheden om engagement op te bouwen en een breder publiek te bereiken​.

linkedin top saas founders video posts
Gemiddeld posten de top 5 SaaS founders 24% videocontent. De overige SaaS founders posten gemiddeld 14% videocontent.

 

3. Volgers: 78.212 versus 5.063

Ook het aantal volgers heeft logischerwijs een groot verschil 78.212 bij de top 5 versus 5.063 bij de rest.

4. Opnieuw gedeelde inhoud: 4% versus 51%

En ten slotte repost de top 5 maar 4% versus 51% van de groep van 100 founders.

Deze statistieken illustreren niet alleen de kloof in strategie, maar ook het potentieel voor groei dat ongebruikte authority marketing met zich meebrengt voor de gemiddelde SaaS founder. Door in te zetten op regelmatige, authentieke en waardevolle content, kunnen zij hun merk versterken en hun bedrijf naar nieuwe hoogten tillen.

Belangrijke lessen voor SaaS founders op LinkedIn

De succesvolle aanpak van de top 5 SaaS founders biedt waardevolle lessen voor andere founders die hun bedrijf willen laten groeien. Ten eerste, consistentie is cruciaal. De top founders delen niet alleen regelmatig content, maar doen dit ook met een duidelijke focus op hun expertise en waardepropositie. Dit creëert niet alleen vertrouwen bij hun publiek, maar positioneert hen ook als autoriteiten in hun vakgebied. Andere founders kunnen hieruit leren dat het opbouwen van een persoonlijk merk tijd en toewijding vereist, maar het resultaat de moeite waard is.

Daarnaast is het belangrijk om diverse content formats te gebruiken, zoals videocontent en thought leadership-artikelen. De top founders tonen aan dat videocontent, dat 25% van hun berichten uitmaakt, een krachtige manier is om betrokkenheid te vergroten en een bredere doelgroep aan te spreken. Gemiddelde founders kunnen overwegen om meer in videomateriaal en andere visuele elementen te investeren om hun bereik te vergroten.

Tips om Authority Marketing toe te passen

Dit is het exacte proces zoals ik voor al mijn SaaS klanten toepas:

  1. Begin bij de basis: ontdek wat resoneert bij je doelgroep. Onderzoek je klanten grondig om hun behoeften, vragen, uitdagingen en frustraties te achterhalen. Maak op basis van het onderzoek een lijst met vragen voor de founder om te beantwoorden.
  2. Plan maandelijks een (online) gesprek van max. 45 minuten met de founder en zorg ervoor dat je het opneemt met audio en video. Probeer een ontspannen stijl van vragen stellen te gebruiken om de expertise van de founder op camera te krijgen.
    Wees authentiek en transparant: Mensen verbinden zich sneller met authentieke verhalen. Deel niet alleen je successen, maar ook je uitdagingen en lessen. Dit maakt je verhaal menselijker en herkenbaarder.
  3. Selecteer de beste delen van het gesprek en gebruik deze om een blogartikel, LinkedIn posts (video + afbeeldingen + carrousels) en repurpose de content zo veel mogelijk.
  4. Verspreid de content via LinkedIn, YouTube, je blog, je nieuwsbrief en andere kanalen waar je doelgroep actief is.
  5. Analyseer elke maand de beste content en gebruik deze als input voor de volgende maand.
  6. Gebruik LinkedIn thought leadership advertenties om de beste content te versterken.

Op deze manier zet je een contentmachine op met authority marketing en maak je een enorme impact bij je doelgroep en hierdoor ook voor je business.

Conclusie

Authority marketing speelt een sleutelrol in het succes bij SaaS marketing. Door regelmatig waardevolle en relevante content te delen, weten founders niet alleen hun persoonlijke merk te versterken, maar ook het vertrouwen van hun doelgroep te vergroten. Dit resulteert uiteindelijk in nieuwe klanten.

De data uit mijn onderzoek toont aan dat de verschillen in strategieën tussen top CEO’s en gemiddelde founders aanzienlijk zijn. Het is essentieel voor andere SaaS founders om de kracht van een sterk persoonlijk brand te erkennen en de lessen van de top 5 toe te passen om hun bedrijf te laten groeien. Met de juiste aanpak en strategie word je hiermee ook een autoriteit in jouw niche of sector.

Jouw B2B SaaS of tech bedrijf laten groeien? Ik help je graag op basis van meer dan 20 jaar ervaring in B2B online marketing. Neem contact op voor een gratis strategie-gesprek.

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *