Als B2B marketeer ben je voortdurend op zoek naar nieuwe en effectieve manieren om je doelgroep te bereiken en je boodschap over te brengen. Een strategie die de laatste jaren steeds populairder is geworden, is videomarketing. In dit artikel ga ik in op de kracht van B2B videomarketing en hoe het bijdraagt aan het succes van jouw B2B marketingcampagnes met voorbeelden uit de praktijk.
Wat is B2B videomarketing?
Bij B2B videomarketing draait alles om het creëren en delen van boeiende videocontent met als doel potentiële klanten aan te trekken, betrokkenheid te vergroten en uiteindelijk leads te genereren. Dit kan variëren van korte promotievideo’s tot uitgebreide productdemonstraties of thought leadership interviews.
Video’s kun je op verschillende online platforms plaatsen, zoals websites en social media maar je kunt ze ook gebruiken in e-mails of zelfs webinars. Het belangrijkste is dat ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor jouw doelgroep en een waardevolle toevoeging vormen aan hun online ervaring.
Voordelen van B2B videomarketing
Waarom zou je als B2B marketeer moeten investeren in videomarketing? Dit zijn de belangrijke redenen:
1. Meer betrokkenheid bij je merk
Mensen zijn visueel ingesteld en hebben de neiging om langer betrokken te blijven bij videocontent dan bij tekstuele content. Met video’s kun je jouw boodschap op een aantrekkelijke en boeiende manier overbrengen, waardoor de kans groter wordt dat jouw doelgroep erbij betrokken raakt.
2. Effectieve storytelling
Met video’s kun je complexe informatie op een eenvoudige en pakkende manier presenteren. Door gebruik te maken van visuele elementen, geluidseffecten en voice-overs, vertel je eenvoudiger verhalen die jouw merk ondersteunen en jouw publiek inspireren.
Dit geldt al helemaal voor SaaS: je kunt software niet in een doos stoppen en versturen. Je kunt het niet aanraken, dus zorg dat je met video overbrengt wat voor veranderingen en oplossingen jouw SaaS realiseert.
3. Verhoogde conversie
Video’s hebben de kracht om emoties op te roepen en vertrouwen op te bouwen, wat de kans vergroot dat bezoekers actie ondernemen. Zoals het invullen van een formulier of het maken van een aankoop.
Volgens Forbes geeft 59% van de beslissers de voorkeur aan video boven tekst wanneer beide beschikbaar zijn op dezelfde pagina (bron, PDF).
En niet geheel onbelangrijk: Google houdt van videocontent en geeft vaak de voorkeur aan websites met geïntegreerde video’s in de zoekresultaten. Door relevante trefwoorden toe te voegen aan jouw videobeschrijvingen en ondertiteling, kun je de zichtbaarheid van jouw website vergroten en hoger scoren in zoekmachines als onderdeel van jouw SaaS SEO strategie.
Dark social heeft B2B video nog belangrijker gemaakt
De afgelopen jaren is de voorkeur van mensen steeds meer verschoven naar visuele en dynamische content. Kijk alleen maar naar het gemak waarmee we nu toegang hebben tot video via Netflix of HBO Max. Mensen zijn gewend aan (snackable) videocontent.
Daarnaast vindt een steeds groter deel van de B2B customer journey plaats in dark social: in communities of op sociale netwerken zoals LinkedIn. En social media platformen die short-form video promoten zijn in opkomst, zoals bijvoorbeeld TikTok en YouTube shorts. Ook LinkedIn ziet graag video op het platform.
De combinatie van de populariteit van video en de rol van dark social zorgt ervoor dat videomarketing een essentieel onderdeel moet zijn in jouw B2B marketingstrategie.
6 soorten B2B video’s die elke B2B SaaS moet hebben
1. Korte expertvideo’s voor thought leadership
Deze video’s zijn bedoeld om de mensen die nog niet ‘in-market’ zijn om jouw product te kopen wel al te benaderen. Dit doe je door toekomstige kopers geleidelijk te helpen beseffen dat ze een probleem hebben. Deze video’s zijn hiermee onderdeel van je demand generation strategie.
Het is een probleem waarvan ze wisten dat ze het al hadden en dat ze gewoon negeerden OF een probleem waarvan ze zich niet eens realiseerden dat ze het hadden.
Dit doe je door elke maand een video op te nemen waarin de oprichter of een subject matter expert vragen beantwoordt over hun standpunt en de uitdagingen waarmee kopers of prospects te maken hebben.
Hieronder een voorbeeld van een klant:
2. Usecase video’s: hoe kunnen prospects je product gebruiken
Als je prospects eenmaal weten dat ze een probleem hebben, dan moeten ze begrijpen hoe jouw product hen helpt het op te lossen.
Het doel van deze video’s is om te laten zien hoe elke afzonderlijke productfunctie je prospects helpt om naar de “droom-uitkomst” te navigeren en hun grote pijnlijke probleem te verlichten.
Je doet dit door eerst al je belangrijkste productfuncties in kaart te brengen. Leg dan naast elk van die functies duidelijk uit welk probleem deze functie oplost. Dit vormt de basis voor je use case video’s.
De eenvoudigste structuur voor het maken van deze video’s is om de founder (of een andere subject matter expert) een live schermopname te laten maken van de specifieke functie en uit te leggen hoe deze het specifieke probleem oplost.
Tip: start niet meteen met de screenshare aan het begin van de video. Begin je video door in te gaan op het probleem “Heb je last van ….?”. Laat dan pas de functionaliteit zien.
3. Casestudy video’s
Er is niets krachtiger dan een ander te laten vertellen over hoe succesvol jouw product of dienst is.
Een goede casestudy video voegt een laag van geloofwaardigheid toe aan je product of dienst en helpt vertrouwen op te bouwen in de ogen van je prospects dat je waarmaakt wat je belooft.
Hoe ga je aan de slag? Maak een lijst van bedrijven waarvan je denkt dat ze geschikt zijn voor een casestudy en benader ze met het aanbod van een video-interview.
Je voert deze klantinterviews op dezelfde manier uit als de thought leadership interviews. Nodig de klant uit voor een online opname en stel hem of haar tijdens het interview een reeks vragen om de voor- en nadelen van het implementeren van jouw oplossing te laten zien. Zorg ook dat je tijdens het interview de situatie vóór het gebruik van jouw product laat uitleggen en de situatie erna.
Hieronder een voorbeeld van een klant:
4. Product FAQ video’s
Je moet je klanten in staat stellen om het meeste uit je product te halen en productvideo’s zijn de makkelijkste manier om dat te doen.
Het doel van deze video’s is om het gebruik van je oplossing te vergroten door de meest voorkomende productgerelateerde vragen van klanten te beantwoorden.
Als het goed is, heb je waarschijnlijk al een set van 5-10 product FAQ’s. Richt je daar eerst op. En net als bij de usecase video’s kan de structuur van deze video’s bestaan uit een eenvoudige schermopname en iemand die de FAQ’s behandelt.
Het belang van deze video’s komt ook naar voren uit onderzoek door Vidyard: 68% van de B2B-kopers geeft de voorkeur aan video boven tekst voor het ontdekken van een product of dienst in de awareness-fase.
5. Productdemo video’s: benadruk de belangrijkste kenmerken en voordelen
Productdemo video’s spelen een belangrijke rol bij het benadrukken van de belangrijkste kenmerken en voordelen van een product. Mijn ervaring is om er niet een ‘knopjes’-video van te maken waarbij je elke feature en knop gaat uitleggen.
Focus op de belangrijkste problemen die jouw SaaS oplost en de meest gebruikte functionaliteiten die prospects overtuigen om aan de slag te gaan. Laat dit zien op een manier dat de voordelen van jouw SaaS heel duidelijk naar voren komen.
6. Webinars
Door webinars aan te bieden, kun je jouw expertise delen met je doelgroep en hen waardevolle informatie geven. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en thought leadership en kan bovendien weer zorgen voor prospects.
→ Bekijk ook de video replay van mijn live webinar over de kracht van Authority Marketing
Wat is de optimale lengte voor B2B video’s?
De lengte van een video kan een belangrijke rol spelen bij het vasthouden van de aandacht van je publiek. Het bepalen van de ideale duur voor B2B video’s hangt af van het doel, de doelgroep en het onderwerp van de video.
De lengte van de video is ook afhankelijk van het kanaal van publicatie en de aandachtsspanne van het publiek. Op platformen zoals Instagram of TikTok kunnen kortere video’s effectiever zijn, terwijl op YouTube of Facebook langere video’s wellicht beter presteren. Het is belangrijk om de duur van de video af te stemmen op het platform en de verwachtingen van het publiek.
Hieronder mijn richtlijnen voor de ideale lengte van B2B video’s:
Soort video | Lengte |
---|---|
Korte expertcontent video voor LinkedIn en YouTube shorts | 30 seconden tot 3 minuten |
Lange B2B expertvideo voor YouTube | zo’n 10 minuten |
Usecase video | max. 5 minuten |
FAQ video | 5 minuten |
Case video | 3 tot 5 minuten |
Productdemo | max. 10 minuten |
Webinar | 30 tot 45 minuten |
Hoe kun je B2B videomarketing succesvol toepassen?
Om B2B videomarketing succesvol toe te passen, zijn hier een paar belangrijke tips die je kunt volgen:
1. Definieer je doelstellingen
Wat wil je bereiken met videomarketing? Wil je meer merkbekendheid genereren, leads aantrekken of de betrokkenheid vergroten? Bepaal je doelstellingen voordat je aan de slag gaat.
2. Ken jouw doelgroep
Voordat je begint met het maken van video’s, is het essentieel om jouw doelgroep grondig te begrijpen. Wat zijn hun behoeften, pijnpunten en verwachtingen? Pas jouw videocontent aan om aan die behoeften te voldoen en waardevolle informatie en oplossingen te bieden.
3. Maak een contentstrategie
Plan welke soorten video’s je wilt maken en op welke kanalen ze worden verspreid. Denk na over de boodschap die je wilt overbrengen en hoe je deze het beste kunt presenteren.
4. Investeer in kwaliteit
Hoewel het belangrijk is om snel content te produceren, moet je de kwaliteit niet verwaarlozen. Zorg ervoor dat jouw video’s professioneel ogen en geluid van goede kwaliteit hebben.
En goede kwaliteit hoeft niet duur te zijn. Voor de expertvideo’s die ik opneem met founders voor authority marketing, adviseer ik altijd om te investeren in een goede (web)camera, microfoon en een ringlamp. Dit hoeft bij elkaar niet meer dan €200 te kosten.
5. Promoot jouw video’s
Zelfs de beste video is niet effectief als niemand deze ziet. Promoot jouw video’s via verschillende kanalen, zoals social media, e-mailmarketing of betaalde advertenties om maximale exposure te genereren.
6. Meet en optimaliseer
Houd bij hoe jouw video’s presteren door middel van analytics. Leer wat werkt en wat niet, zodat je jouw strategie kunt aanpassen voor betere resultaten.
Conclusie
B2B videomarketing is een krachtig hulpmiddel dat B2B marketeers kunnen gebruiken om hun boodschap op een aantrekkelijke en effectieve manier over te brengen. Door betrokkenheid te vergroten, conversies te verhogen en effectieve storytelling mogelijk te maken, kan videomarketing helpen om jouw B2B-marketingcampagnes naar een hoger niveau te tillen.
Door jouw doelgroep goed te kennen, beknopte en kwalitatief hoogwaardige video’s te maken en ze op de juiste manier te promoten, kun je betrokkenheid vergroten, conversies stimuleren en relaties opbouwen met potentiële klanten. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en ontdek de kracht van video voor jouw B2B marketingstrategie!